Bányai János Műszaki Szakközépiskola

 

CES
Támogatást kapnak a speciális nevelési igényű gyermekek
Júniusban jelent meg a 423-as kormányhatározat, amely az oktatási intézményekben megkülönböztetett bánásmódot igénylő gyerekek állami támogatását szabályozza, illetve már a megyéknek erre a célra leosztott összegeket is tartalmazza.
A különleges bánásmódot igénylő gyermekek és fiatalok (a román szakkifejezés rögzült be a köztudatba: copii/tineri cu cerințe educaționale speciale, röviden CES) közé tartoznak, akik speciális nevelést igényelnek, mert tanulási zavarokkal, nehézségekkel küzdenek, akiknél diszgráfiát, diszkalkuliát, diszlexiát állapítottak meg, a viselkedés- és teljesítményzavarral élők, a beszédben akadályozottak, és egyéb akadályozottsággal (pl. mozgás, gyengénlátás stb.) élők.
Ezek a gyermekek differenciált oktatást igényelnek, tehát minden pedagógusnak egyéni fejlesztési terv alapján kell velük foglalkoznia. Ideális esetben egy adott osztályban tanító pedagógusok ezt együtt beszélik meg a fejlesztő pedagógus támogatásával, aki ugyancsak részt vesz a gyermek fejlesztésében. Ennek a tervnek a gyerek képességeihez alkalmazkodva, az ő fejlődési ritmusát követve kell elkészülnie.
A teljes cikket ide kattintva olvashatják el.
Megtekinthető / Letölthető dokumentumok: